GESTALT-TERAPIA/COACHING

Olen loppusuoralla Gestalt-opinnoissani kansainvälisessä koulutusohjelmassa Gestalt Institute of Scandinaviassa Tanskassa. Opinnot valmistavat minut sekä Gestalt- psykoterapeutiksi (suomeksi hahmoterapia) että Gestalt-valmentajaksi ja -konsultiksi.

Gestaltin perusta ja vaikutteet

Gestalt-terapia on toisen maailmansodan jälkeen kehittynyt psykoterapiamuoto, joka on saanut vaikutteita monista eri psykologian ja psykoterapian sekä filosofian suuntauksista. Se on humanistinen ja integratiivinen psykoterapian suuntaus, jossa huomioidaan ihmisyyden eri ulottuvuudet: tiedollinen, emotionaalinen, kehollinen, vuorovaikutuksellinen, käyttäytyminen sekä eksistentiaalinen.

Kokemuksen ytimessä

Käytännössä hahmoterapiassa painottuu kokemuksellisuus ja sen tiedostaminen mitä tapahtuu tässä ja nyt. Kokemusta tutkitaan terapeutin ja asiakkaan välisessä vuorovaikutuksessa sekä arjen elämässä. Ymmärrystä lisätään erilaisten luovien kokeilujen avulla. Tavoitteena terapiassa on tietoisuuden lisääminen ja sitä kautta kasvun mahdollistuminen.

Tietoisuuden, vapauden ja vastuun merkitys

Gestalt-lähestymistavassa olennaista on tietoisuus, vastuunotto ja vapaus valita. Tämä tarkoittaa omien rajojen tunnistamista sekä syvempää yhteyttä itseen ja toisiin ihmisiin. Työskentely vahvistaa kykyä kohdata omia tunteita ja tarpeita, sekä olla tietoinen siitä, mitä erilaisissa vuorovaikutussuhteissa tapahtuu. Se auttaa asettamaan selkeät rajat omien ja muiden tarpeiden ja tunteiden välille. Parhaimmillaan asiakkaan itseluottamus kehittyy niin, että esim. pelko tulla hylätyksi tai tuomituksi tai tarve miellyttää muita, ei ohjaa enää elämän valintoja. Sen sijaan asiakas oppii elämään oman näköistä elämää kunnioittaen omia ja muiden rajoja ja itsenäisyyttä. Ihmissuhteet muuttuvat aidommiksi, antavimmiksi ja rehellisimmiksi. Tämän itsetuntemuksen kautta yleinen tyytyväisyys elämään lisääntyy eivätkä vastoinkäymiset horjuta tai suista raiteilta vaan vaikeidenkin tunteiden, kuten suru, pettymys ja viha, oppii elämään ja hyväksymään, että myös herkkyys ja haavoittuvuus on osa ihmisenä olemista.

Organisaatiot ja johtaminen

Gestalt-lähestymistapaa on sovellettu maailmalla jo pitkään johtamisen ja organisaatioiden kehittämisessä. Suomessa suuntaus on vahvistumassa ja itse sovellan sitä kaikessa työssäni ihmisten kanssa. Gestalt-lähestymistapaa hyödyntäen pyritään lisäämään tietoisuutta, luomaan syvempää ymmärrystä sekä avoimempaa vuorovaikutusta ihmisten välillä ja sitä kautta edistämään muutosta ja kokonaisvaltaista kasvua organisaation sisällä. Lähestymistapa auttaa myös tunnistamaan ja ratkaisemaan organisaation sisäisiä ristiriitoja. 

Lue lisää Gestalt-lähestymistavasta:

https://gis-international.dk

https://www.hahmoterapia.fi